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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
16/06/2014 |
Data da última atualização: |
28/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, M. E.; GASPARIN, G.; POLETI, M. D.; ROSA, A. F.; BALIEIRO, J. C. C.; LABATE, C. A.; NASSU, R. T.; TULLIO, R. R.; REGITANO, L. C. de A.; MOURÃO, G. B.; COUTINHO, L. L. |
Afiliação: |
MINOS ESPERÂNDIO CARVALHO, ESALQ/UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO/ PIRACICABA, SP; GUSTAVO GASPARIN, ESALQ/UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO/PIRACICABA; MIRELE DAIANA POLETI, University of São Paulo; ALESSANDRA FERNANDES ROSA, University of São Paulo; JÚLIO CESAR CARVALHO BALIEIRO, University of São Paulo; CARLOS ALBERTO LABATE, University of São Paulo; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; RYMER RAMIZ TULLIO, CPPSE; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE; GERSON BARRETO MOURÃO, University of São Paulo; LUIZ LEHMANN COUTINHO, ESALQ/PIRACICABA. |
Título: |
Heat shock and structural proteins associated with meat tenderness in Nellore beef cattle, a Bos indicus breed. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Meat Science, v. 96, n. 3, p. 1318-1324, mar. 2014. |
DOI: |
10.1016/j.meatsci.2013.11.014 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Nellore beef cattle, a Bos indicus (Zebu) breed, is well adapted to tropical conditions and has allowed Brazil to become one of the largest producers of red meat. Nevertheless, B. indicus breeds are reported to have less tender meat than Bos taurus. This study was designed to identify genes associated with meat tenderness and thus provides important information for breeding programs. A group of 138 animals was evaluated for longissimus thoracis muscle shear force (SF). Animals with the highest and lowest SF values (six animals each) were then selected for protein abundance studies. Samples were subjected to two-dimensional gel electrophoresis (2-DE) followed by peptide sequencing through mass spectrometry (MS) to identify differentially expressed proteins associated with SF values. Seventeen differentially expressed spots were observed (p<0.05) between the two groups. The 13 proteins identified included structural proteins (alpha actin-1, MLC1, MLC3, MLC2F and tropomyosin), related to cell organization (HSPB1 and HSP70), metabolism (beta-LG, ACBD6 and Complex III subunit I) and some uncharacterized proteins. Results confirm the existence of differentially expressed proteins associated with SF, which can lead to a better understanding of mechanisms involved in meat tenderness. |
Palavras-Chave: |
Shear force; Tenderness. |
Thesagro: |
Bos Indicus. |
Thesaurus Nal: |
proteomics. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
15/12/2015 |
Data da última atualização: |
03/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
NUNES, B. T. G.; REGO, J. I. de S.; NASCIMENTO, J. H. B. do; SOUZA, E. M. C. de; LEAO, P. C. de S. |
Afiliação: |
BRUNA THAIS GONÇALVES NUNES, UNIVERSIDADE DE PERNAMBUCO; JÉSSICA ISLANE DE SOUZA REGO, UNIVERSIDADE DE PERNAMBUCO; JOSÉ HENRIQUE BERNARDINO DO NASCIMENTO, UNIVERSIDADE DE PERNAMBUCO; EMILLE MAYARA CARVALHO DE SOUZA, UNIVERSIDADE DE PERNAMBUCO; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA. |
Título: |
Divergência fenotípica de uvas de mesa utilizando caracteres morfoagronômicos no Vale do São Francisco. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DA REDE DE RECURSOS GENÉTICOS VEGETAIS DO NORDESTE, 2., 2015, Fortaleza. Valorização e uso da plantas Caatinga. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical: Universidade Federal do Ceará, 2015. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo do presente trabalho foi estudar a divergência genética de 152 acessos de uvas de mesa do Banco de Germoplasma de Videira da Embrapa Semiárido, tendo em vista a caracterização da variabilidade genética e a identificação de genótipos mais divergentes. |
Palavras-Chave: |
Análise multivariada; Recursos genéticos; Uva de mesa; Vale do São Francisco; Variabilidade genética. |
Thesagro: |
Banco de Germoplasma. |
Thesaurus NAL: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/135603/1/Patricia-2.pdf
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Marc: |
LEADER 01198nam a2200241 a 4500 001 2031678 005 2024-05-03 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aNUNES, B. T. G. 245 $aDivergência fenotípica de uvas de mesa utilizando caracteres morfoagronômicos no Vale do São Francisco.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO DA REDE DE RECURSOS GENÉTICOS VEGETAIS DO NORDESTE, 2., 2015, Fortaleza. Valorização e uso da plantas Caatinga. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical: Universidade Federal do Ceará$c2015 520 $aO objetivo do presente trabalho foi estudar a divergência genética de 152 acessos de uvas de mesa do Banco de Germoplasma de Videira da Embrapa Semiárido, tendo em vista a caracterização da variabilidade genética e a identificação de genótipos mais divergentes. 650 $aGrapes 650 $aBanco de Germoplasma 653 $aAnálise multivariada 653 $aRecursos genéticos 653 $aUva de mesa 653 $aVale do São Francisco 653 $aVariabilidade genética 700 1 $aREGO, J. I. de S. 700 1 $aNASCIMENTO, J. H. B. do 700 1 $aSOUZA, E. M. C. de 700 1 $aLEAO, P. C. de S.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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